Gezondheid

Deze 7 tekenen van glutenintollerantie negeert iedereen

Gluten is de naam van een groep eiwitten die wordt aangetroffen in sommige granen. Denk hierbij aan Tarwe, Durum en Spelt. In Tarwe bevatten de eiwitten bijna 60% gluten. Veel mensen hebben een intolerantie voor gluten. Je kan het herkennen aan de volgende signalen.


Coeliakie
Coeliakie is de wetenschappelijke naam voor Gluten intolerantie het is een auto-immuun ziekte. Inname van voedsel met gluten veroorzaakt de volgende reacties op het lichaam.

  • Beschadiging darmvlokken;
  • Verslechterde opname voedsel in het lichaam

Mensen  met Coeliakie moeten een strikt dieet volgen. Niet alle granen bevatten gluten. Granen die geen gluten bevatten zijn  gierst, mais en rijst, en niet-granen zoals quinoa en boekweit. Het is lastig om een glutenvrij dieet te volgen. Tarwe wordt verwerkt in veel voedingsmiddelen.

Lees verder op de volgende pagina wat de tekenen zijn van gluten intolerantie.

1. Kippenvel
En dan geen kippenvel als je naar een mooi muziekstuk luistert, een spannende film kijkt maar kippenvel dat spontaan op komt zetten. Heb je regelmatig kippenvel op de achterzijde van je dijen en armen dan duidt dit op een tekort aan vetzuren. Dit kan veroorzaakt worden door gluten die het slijmvlies bij je darmen aantast.

2. Regelmatig hoofdpijn
Heb je regelmatig hoofdpijn of migraine aanvallen laat je dan door je arts onderzoeken op gluten intolerantie. Het kan een oorzaak zijn als je regelmatig hoofdpijn hebt.

3. Auto immuunziekten
Reumatoïde artritis, Hashimoto, lupus, sclerodermie, psoriasis, Colitis ulcerosa deze auto immuunziekten worden gelinkt aan gluten intolerantie.

4. Problemen met spijsvertering
Altijd een opgeblazen gevoel na je maaltijd. Verstoppingen of hardnekkige constipatie. Het kan duiden op een gluten intolerantie.

5. Vaak duizelig
Tolt het regelmatig voor je ogen. Heb je soms moeite met balans houden laat dan een test afnemen op gluten intolerantie. Deze twee zaken kunnen verband houden.

6. Chronisch vermoeidheid
Je lichaam moet hard werken om al die gluten af te breken. Door de extra inspanning word je sneller vermoeid.

7. Fibromyalgie
Dit is een ziektebeeld kenmerken hiervan zijn veel spierpijn en oververmoeidheid. Fibromyalgie wordt vaak gelinkt aan gluten intolerantie.

error: Content is protected !!