Dacht je dat 2-jarige het meest erg zijn? Bereid je maar vast voor. Dit onderzoek wijst namelijk iets anders uit!

Je hoort iedereen altijd zeggen dat kinderen met de leeftijd van 2 jaar het allerergst zijn. In deze fase ontwikkelen ze namelijk een eigen willetje en hierin merk je dat ze een eigen karakter krijgen. Ze zeggen dan ook altijd: “Ik ben 2 en ik zeg nee!”.  Nou als je nu denkt dat het opvoeden van een 2-jarige een pittige taak is, bereid je dan maar voor op het volgende jaar. Uit onderzoek is gebleken dat het opvoeden van een 2-jarige veel makkelijker is in vergelijking met een 3- jarige.

Veel mensen zeiden altijd tegen mij: “wacht maar af, als de kleine 2 is dan gaan ze minder luisteren, worden ze meer opstandig en zeggen ze op alles nee!”. Kortom; veel succes ermee, je krijgt een zwaar jaar. Maar uit onderzoek is gebleken dat het opvoeden van een 2- jarige vooral een uitdaging is maar het opvoeden van een 3-jarige nog meer een uitdaging is. Waarom is dit nu zo? 3- jarigen geven namelijk helemaal nergens om, ze hebben nog geen oorzaak-gevolg besef. Ze doen dingen zonder dat ze er over nadenken. Hieronder kan je een verhaal lezen waarbij een moeder haar verhaal deelde aan een van de onderzoekers.

Mijn dochter van 3 geeft nergens iets om. Als ik iets aan haar vraag boeit het haar niet en dit gaat dan ook de hele dag door. Als ik aan haar vraag of ze bijvoorbeeld haar t-shirt wilt aan doen, zegt ze tegen me dat ze dit absoluut niet gaat doen. Waarom denk ik dan? Omdat ze een t-shirt met Frozen erop aan wilt in plaats van Dora. Laatst pakte mijn dochter een erfstuk dit was een vaas die ik al heel erg lang had, ze pakte het op en gooide het hard naar beneden zonder erover na te denken. Ze keek me aan en lachte. Toen had ik haar maar even straf gegeven. Als ik tegen haar zeg dat ze het niet mag doen, dan doet ze het nou juist wel..

Na een tijdje lijkt het voor je gevoel alsof je de controle aan het verliezen bent, omdat je gewoon niet meer weet hoe je met je eigen kind om moet gaan. Een 3- jarige interesseert het niets wanneer je zegt dat het niet mag. Maar een schrale troost, je bent niet de enige die deze fase moet doorlopen. Het blijkt zelfs dat wereldwijd ouders geregeld letterlijk met de handen in hun haar zitten door het opvoeden van hun 3- jarige.

Maar gelukkig blijven ze niet voor altijd zo. Dit gedrag houdt ongeveer een jaar aan. Wanneer ze weer een jaar ouder worden merk je dat de opvoeding makkelijker wordt. Wees consequent, nee is nee. Naar een jaar zullen ze vast beter gaan luisteren. Het onderhandelen, reageren en omkopen kan beginnen in het 4e levensjaar. Blijf dus hoop houden! Even 12 maanden flink afzien maar uiteindelijk zal het allemaal wel goed komen! Herken jij dit ook? Deel dit bericht op Facebook met al je vrienden en familie!