Heeft je kind een woede uitbarsting? Met dit eenvoudig trucje heb je ze zo weer rustig

Hoeveel we ook van onze kinderen houden. Soms heb je als ouder weleens een momentje dat je jouw oogappels het liefst achter het behang plakt. Een van die momenten is een woede uitbarsting van je kind.

En die woede uitbarstingen komen uiteraard op een moment waarop het jou niet uitkomt. Je bent net op een feestje. Je staat in de rij van de kassa je bent onderweg. We hebben een vijftal rechten gevonden waarmee je effectief kan reageren op een overgevoelig, woeden kind.

1. Blijf neutraal

Zelfs als je kind te heftig reageert: Wanneer de reactie van je kind totaal buiten proporties is (bijvoorbeeld bij een kleine tegenslag die jezelf als een normale hobbel in de weg zou beschouwen), ga dan geen ruzie maken. Wanneer je tiener dochter helemaal uit zijn of haar dak gaat en begint te schreeuwen naar je, omdat “ze geen kleren heeft om te dragen” (ook al heeft ze een kast vol) of wanneer je zoon je toebijt dat hij je haat omdat hij op een doordeweekse avond niet uit mag gaan, kan dit vervelend aanvoelen. Het voelt zelfs absurd aan voor ons als ouders. De neiging is groot om sarcastisch te worden, of woedend. Kwaad worden heeft weinig effect. Voor je kind zijn de gevoelens zeer reëel en hij is niet in staat het absurde er van in te zien op dat moment. Reageer daarom niet meteen en houdt je toon en expressie neutraal. Je hoeft niet in te stemmen met wat hij zegt, maar trap niet in de valkuil ruzie met hem te maken want dat is precies wat hij wil. Daarmee zou je een machtsstrijd aangaan die je niet kunt winnen.

2. Zorg ervoor dat eventueel publiek verdwijnt

Hoe meer aandacht hoe groter de “beloning” voor het kind. Krijg je kind een woede uitval neem hem even apart. Laat hem of haar afkoelen en bespreek wat er gaande is.

3. Wees je bewust van wat jouw kind triggert
Ben je bewust van wat je kind triggert. Sommige kinderen worden heel irritant als ze honger hebben of moe zijn. Probeer de signalen te herkennen van je kind en anticipeer daarop door ze tijdig te voorzien van voedsel en voldoende rust te geven.

4. Ga je kind niet de les lezen

Preken helpen niet om het gedrag te veranderen. Probeer het kort en duidelijk te houden voor je kind. Een hele preek kan contra productief werken en je kind kan nog kwader worden

5. leer je kind omgaan met emoties

Ga van jongs af aan met je kind in gesprek over wat er in hun omgaat en wat een bepaalde situatie met ze doet. zo leren ze effectief op een bepaalde situatie te reageren. Door op jongen leeftijd met emoties om te gaan zijn ze beter voorbereid op hun puberteit.

Houd het in ieder geval kort en echt gericht op die situatie.