Opmerkelijk

Met deze methode is in Finland het pesten op scholen met 50% afgenomen

Pesten komt helaas nog veel voor op veel scholen. Ouders en grootouders hadden er al veel mee te maken. Uit onderzoek blijkt dat wel 1 op de 4 kinderen gepest wordt. Schrikbarende hoge aantallen.


Kinderen die gepest worden krijgen vaak meerdere keren in de week te maken met pesterijen. Dit kan invloed hebben op je verdere leven. Denk bijvoorbeeld aan geestelijke problemen. Het school systeem in Finland heeft hier de ultieme oplossingen voor. Het aantal pestgevallen is al drastisch verlaagt.


Opleiders hebben in samenspraak met ouders een kinderen een speciaal programma ontwikkelt. Dit programma heet “KIVA”. De naam is een afkorting van “kiusaamista vastaan”, wat vrij vertaald “tegen pesten” betekent in de Finse taal. Met dit programma wordt er een bewustzijn gecreëerd onder leerlingen wat de effecten zijn van pesten.

KiVa streeft ernaar leerlingen op te leiden om pesten tegen te gaan. Zelfs als er even geen toezicht is van docenten, conciërges of ouders leren leerlingen zelf pest situaties te herkennen en op te lossen. Leerlingen worden bewust gemaakt met klassikale spelletjes, video simulaties en rollenspellen.

Het Kiva programma blijkt een groot succes te zijn. Veel Europese scholen hebben al belangstelling voor het programma. In onderstaande video krijg je een uitleg over dit programma. Bekijk hieronder de video met meer uitleg over het programma.

Vind jij ook dat pesten moet stoppen? Deel dit bericht dan met je vrienden.

error: Content is protected !!